Ismet kint vagyok a francia kozpontban. Este elindulunk vacsizni egy kolleganovel. En berelt autoval vagtam neki a megszokott 10 perces utnak ami az irodatol a belvarosig megy. ami Lille fele kozeledve beletorkolik meg par masik autopalyaba. Draga fonokommel beszelek telefonon (termeszetesen fules van nalam) mikor latom hogy balrol csatlakozo 2 savbol egy vadi uj Honda ezerrel sodrodik felem. A berelt autom egy par 100 km van az oraban es jo ha van 1 literes motorja. Probalok gyorsitani hogy elebe keruljek de nincs eleg ero ebben a kis autoban.


A civic csak jon es nem lassit. Nincs mit tenni van meg jobbra egy sav ,es a leallo sav no meg egy jo kis beton fal vegig a palya mellett, igy savot valtok. A civic veszesen kozeledik fekezni nem tudok mert jonnek mogottem es megis csak autopalya… Fonoknek mondom lerakom mert mindjart osszetornek! Ket kez jo erossen a kormanyra, dudalas refi de semmi hatasa, durrr a civic az hatuljat elkapta. Fekezek index hogy leallok de latom a civic tovabb megy! Vissza 2esbe es go utana, duda refi ismet de nem akar megallni, elokotor rendszam felir es felre all. 112 minden orszagban mukodik. Elmondom mi tortent es, hogy hol is vagyok eppen. Per percen belul megjon a Police, szerintuk a leallosav nem biztonsagos igy kikisernek a kovetkezo lehajtoig.

Elmondom mi tortent es hogy itt a rendszam intezkedjenek – franciaknal ez kicsit maskent megy mint itthon. Nezi a rendor az autot (belga rendszam) en meg mondom neki hogy valami papir kell mert ez berelt auto es nincs kedvem fizetni mas hulyesege miatt. Radio recseg a masik rendor addigra rendszam alapjan megtalalta a civic tulajdonosat. Egy oregecske holgy oregecske ferje az aki meg nem ert haza! Nem rossz a zsaruk kiszalltak a cimre. A rendor ecseteli nekem, hogy akkor most meg van az balesetet okozo ember es hajlando adni egy baleseti bejelentot – super! gondoltam, de hogy kapom en azt meg? Mondja nekem a cimet es kozli menjek oda.

Ezen a ponton kenytelen voltam elovenni az utlevelem es elmondani neki, hogy en Magyar vagyok az auto pedig belga tehat en nem megyek sehova mert azt sem tudom merre induljak, nem hogy a rue tudom is en hova menjek. Erre a zsernyak mutogatja az autojukra felirt Police feliratot es kozli, hogy nem Danone van oda irva … Fantasztikus tud olvasni! De nekem akkor is kell valami papir. Par perc gyozkodes utan beultek az autojukba es kozoltek kovessem oket. OK. Szirena es villogo bekapcsol es elindultak, en szorosan mogottuk. 1 piros lampa , meg 1 es meg x, de ezek nem lassitanak, sot meg 1 iranyu utcaba is siman bementek. Atvillant az agyamon, hogy ha odaerunk jol megbuntetnek mert a KRESZ osszes szabalyat ami letezik 10 perc alatt megszegem. No szerencsere megtalaltuk az embert. Csoszogva kozeledik egy circa 80-90 ev kozti uriember. A rendorok mondjak neki hogy mi is tortent es hogy lesz szives megmutatni az autojat. Garazs le villany fel es hat a civic jobb eleje roma torve. Elismeri? Igen kozli az oreg. Rendorok sok sikert kivantak es elhuztak.

Gondoltam ezzel mar minden ok, de sajna tevedtem. Az oreg nem tudta eloszedni a biztositasi papirjait, a jogsija 20 eve lejart!! Mindegy kitotltettem vele a o reszet es alairta. En lemasoltam a berleti szerzodesrola dolgokat es ott hagytam oket.

Este 10 ora elmult kollegano meg var az etteremben, irany a belvaros , eleg hamar megtalalta ahoz kepest hogy nem eppen ismerem Lille-t.

Jot kajaltunk, masnap este belgaknal a repteren leadtam az autot, kitoltottem meg vagy 5 papirt es jottem haza.

Home sweet home