Az amerikai Michael Goulian nyerte a izgalmakkal teli budapesti versenyét. A nemzeti ünnepen a Duna két partjára kilátogató 650 ezer néző előtt rendkívül izgalmas csatában Bonhomme lett a második, és ezzel a világbajnokság összetettjében letaszította az osztrák Hannes Archot az élről. A harmadik helyet az amerikai Kirby Chambliss szerezte meg, ezzel a negyedik helyre szorítva Archot, aki egy év óta most először marad le a dobogóról. A német újonc, Matthias Dolderer eddigi legjobbjával ötödiknek száguldott be.

„Csodálatos érzés!” – nyilatkozta Goulian azt követően, hogy a 30 fok feletti hőmérsékletben 1:12.51-es idővel teljesítette a 6,6 kilométeres pályát. Pályafutása első győzelmét jelenti ez, amivel a világbajnoki összetettben 18 ponttal feljött a 8. helyre. „Már négy éve vártam erre. Nagyon nehéz volt összehozni a megfelelő gépet, és elérni, hogy a motor úgy működjön, ahogy szeretnénk. Négyévnyi kemény után fantasztikus ez az eredmény. Tudtam, hogy képes erre a repülőm. Nagyszerű ez a győzelem!”

Arch és Bonhomme világbajnoki címért folytatott párbaja tová éleződött itt Budapesten, a hat fordulóból álló 2009-es idény negyedik futamán. A magyar fővárosban rendezett verseny minden évben kulcsfontosságúnak bizonyul, hiszen az elmúlt négy alkalommal az itteni győztes a világbajnoki címet is megszerezte. Éppen ezért küzdött annyira Arch, hogy megőrizze egy pontra csökkenő előnyét. Nagyot hibázott azonban, mert mindkét utolsó futamában büntetőt szedett össze.

„Jó, nem?” – mondta Bonhomme, aki 2007 és 2008 után nagyon szeretne végre világbajnok lenni az idén. „A hét eleji edzések fényében nem reméltem, hogy itt Budapesten második leszek. Ebből is látszik, hogy ez a világbajnokság az utolsó pillanatig nyitott marad.”

Arch – aki megnyerte a 2009-es szezon Abu-Dzabiban tartott első versenyét – csalódottan vette tudomásul, hogy két másodperces büntetőt kapott, ami San Diego és Windsor után itt is a győzelmébe került. „Tisztán mentem végig a pályán.” – bizonygatta. „Hallottam, hogy büntetőt adtak, de azt hittem, hogy a második vagy harmadik hely megvan. Nagyon kíváncsi vagyok, hol kaptam ezt a büntetőt. Elégedett vagyok a futamommal és a gépem teljesítményével.”

A Duna két partját benépesítő 650 ezres tömeg idei nézőcsúcsot jelent, de még két forduló hátra van; hónapban Portóban rendezik a következőt, majd októberben Barcelonában kerül sor az idényzáró versenyre. A Red Bull Air Race Világbajnokságon a világ legjobb 15 pilótája küzd a pontokért a felszín felett néhány méterre időnként 370 km/órás sebességgel és akár 12 G-vel teljesítve az akadálypályát.

Besenyei Péter a budapesti közönség lelkes szurkolása ellenére a csalódást jelentő 10. helyen zárta a mai versenyt.